Реальні можливості навчання за кордоном

04.02.2016 21:01

Багато українців мріють про навчання за кордоном. Але, на жаль, більшість із них помилково вважають освіту за кордоном недоступною розкішшю. І дійсно, в Україні часто проходять освітні виставки за участю комерційних навчальних закладів, які інвестують кошти в подібні заходи й очікують комерційної віддачі. Вартість навчання в таких приватних університетах надто висока. У той же час державні університети, які надають доступні для українців можливості навчання, у таких виставках участі не беруть.

Тому коли українці відгукуються на подібні рекламні кампанії, приходять на виставки й бачать ціни, єдиний висновок, який вони можуть зробити на підставі таких заходів, – це те, що навчання за кордоном є недоступним.

Але насправді на освіту за кордоном слід поглянути ширше, ураховуючи всі можливості, які надають уряди іноземних держав, некомерційні організації та самі університети.

Наприклад, мало хто знає, що українці, в яких уже є диплом бакалавра, мають можливістьбезкоштовно навчатись у Сполучених Штатах і при цьому ще отримувати заробітну плату. Така можливість існує за рахунок того, що в американському університеті можна отримати роботу або асистентом викладача, або в лабораторії, якщо навчання пов'язане з дослідженнями. І якщо такого українця приймають на посаду асистента викладача, то найчастіше ВНЗ надає йому 100 % знижку на навчання в магістратурі або аспірантурі та ще виплачує заробітну платню в розмірі від 700 до 1500 доларів на місяць.

«Більшість студентів через наше агентство їдуть саме на позицію асистента, – каже директор освітніх програм ANYWAY PLUS К. Бобрищева. – Учаться вони безкоштовно, отримують заробітну плату. Такі можливості чітко прописані в запрошенні, яке українцям надсилає університет. І коли вони оформляють візу в посольстві, їм навіть не треба показувати довідку з банку про те, що в них є на рахунку кошти на проживання».

Сполучені Штати є дорогою для навчання країною, але в той же час дуже лояльною до студентів, оскільки ця країна зробила освіту вагомою статтею свого доходу. Освіта у США найякісніша, яка тільки може бути, і якщо подивитись на світові рейтинги, то в топ-500 університетів світу більше двохсот університетів саме американські.

Ці університети мають чималі кошти, для них дуже важлива присутність у рейтингах, і тому вони змагаються в тому, щоб залучити якомога більше талановитих студентів. Завдяки цьому ВНЗ США готові надавати великі знижки на навчання або повністю покривати всю його вартість для того, щоб отримати талановитого студента.

На бакалаврських програмах 100 % стипендію отримати досить складно. Але, незважаючи на це, заощадити кошти, навчаючись на бакалавраті, можливо двома способами.

Перший спосіб. Перші два роки студент може навчатись у Community College – це дворічний коледж, освіта в якому більш доступна – починаючи з 4–5-ти тисяч доларів на рік. А враховуючи, що студент володіє англійською мовою на достатньо високому рівні, він може легко знайти роботу.

Працювати в американських ВНЗ можна лише на території кампусу, але таких робіт досить багато: це й робота в бібліотеці, й робота помічником консьєржа в гуртожитку, у книжковому магазині, а також у студентських кафе: тут студенти й за роботу гроші отримують, і завжди поруч з їжею – голодними не бувають.

Після такого дворічного коледжу можна переводитись в університет безпосередньо на третій курс. Перехід з одного навчального закладу в інший у Сполучених Штатах не проблема.

Другий спосіб економії заснований на тому, що у ВНЗ США диплом видається не на підставі кількості років навчання, а на підставі певної кількості прослуханих курсів. І за рахунок того, що студенти можуть самі складати собі розклад, вони можуть за семестр вивчати більше предметів, ніж потрібно, й заощадити рік навчання – можна завершити чотирирічну програму за три роки або дворічну магістерську програму – усього за один рік, хоча для цього доведеться попрацювати. Це, насправді, складно, але можливо.

В інших дорогих країнах, таких як Голландія, українським студентам можуть надаватися гранти як від уряду країни, так і від університету. Така ж дорога Швеція щорічно вибирає близько сорока осіб з України, Росії та Білорусі й повністю фінансує навчання та проживання. А в не менш дорогій Швейцарії є ВНЗ, де рік навчання коштує всього 1500 євро, а не 30000, як прийнято вважати. Уся інформація про гранти та стипендії для українців є на сайтах посольств цих країн.

Безкоштовне навчання державною мовою є в Чехії, СловаччиніНімеччині, Фінляндії та Норвегії, до того ж в останніх трьох країнах можна вчитись також і англійською мовою без плати за навчання.

Крім того, є країни з досить доступною освітою, наприклад, Франція, де бакалаврські та магістерські програми коштують 184 і 256 євро за рік навчання. Дуже популярні серед українців країни Прибалтики й Польща.

Чехія. Навчання чеською мовою безкоштовне, англійською – 3–4 тисячі євро на рік. Проживання досить доступне – 300–400 євро на місяць.

Велика перевага цієї країни в тому, що вона географічно близька до України. Часто батьки бояться відправляти дітей далеко – у Сполучені Штати, у Західну Європу, Канаду, а Чехія – сусідня країна. За туристичними візами потрапити в Чехію легко, і батьки зможуть систематично відвідувати дитину.

Є і свої мінуси: досить складний процес отримання візи і, крім цього, багато університетів вимагають, щоби студенти проходили процес нострифікації документів про попередню освіту. Це процес досить тривалий – іноді доводиться втрачати рік. Щоби вступити на бакалаврські програми, українські школярі повинні відправити свої документи у Прагу, в орган, який займається нострифікацією, а також скласти іспити з академрізниці. Іноді на це йде багато часу.

Якщо абітурієнт спочатку вирушає на рік на курси чеської мови, то він цей рік не втрачає – учить мову й паралельно проходить процес нострифікації. А якщо випускник хоче почати навчання відразу після закінчення школи, то це можливо не завжди.

У Словаччині деякі державні університети приймають українських студентів з мінімальними вимогами на безкоштовне навчання словацькою мовою для того, щоб українські студенти, близькі за мовою, заповнювали аудиторії й університети отримували від держави фінансування на навчальний процес.

Німеччина пропонує безкоштовну освіту високої якості, у тому числі й для іноземців (оплачується лише збір університету – 100–300 євро за семестр).

Таким чином, витрати на навчання не перевищують 600 євро на рік. Також перевагою є можливість проходження практики під час навчання, а після закінчення навчання можна ще протягом року залишатись у країні й шукати роботу.

Мінусом є досить дороге проживання (посольство вимагає мати на нього близько 8000 євро на рік). Але якщо студент знайде роботу або буде проходити оплачуване стажування, він може покрити частину вищезгаданих витрат.

При навчанні німецькою мовою до володіння нею висуваються досить високі вимоги (рівень С1). Крім того, у ВНЗ Німеччини та Австрії українських випускників відразу після школи не беруть – треба проходити підготовчі курси або хоча б рік провчитись в українському університеті.

Навчання в державних ВНЗ Австрії досить доступне – від 363 євро за семестр. Сама країна цікава, благополучна та спокійна. Однак програм англійською мовою менше, ніж у Німеччині. Зате на підготовчі курси легше вступити, ніж у Німеччині: на них беруть з мінімальним знанням німецької.

Франція. У державних університетах вартість навчання складає 184 євро на рік для бакалавра, 256 євро для магістра і 391 євро для аспіранта. Візу отримати досить складно – необхідно укладати контракт на проживання. Якість навчання висока, але воно проходить переважно французькою мовою. Для інженерних програм вартість навчання складе 610 євро на рік, оскільки передбачено багато роботи в лабораторіях з використанням обладнання й витратних матеріалів. Проживання у Франції обійдеться у 800–900 євро на місяць, хоча посольство вимагає наявності коштів на рахунку з розрахунку 615 євро на місяць.

Фінляндія. Навчання в державних університетах безкоштовне, але в посольстві треба показати, що студент має на рахунку 6720 євро на рік для забезпечення проживання. Реальна вартість проживання 700–900 євро на місяць. У Норвегії схожа ситуація. Навчання проходить фінською/норвезькою мовами або англійською. У цих країнах багато якісних англомовних програм з високою практичною спрямованістю. Для вступу у фінські ВНЗ на бакалаврські програми необхідно складати вступні іспити, які неможливо скласти на території України. Список країн щороку трохи змінюється, але, як правило, іспити проводяться в Росії, Туреччині, Польщі, Угорщині та Німеччині, а також в деяких інших країнах.

Країни Прибалтики дуже лояльні до українців. Університети цих країн пропонують багато програм англійською мовою, з'являються навіть деякі програми російською мовою, є можливість отримувати стипендію як від університету, так і від уряду. Вартість навчання від 2 до 3,5 тис. євро на рік.

Останніми роками Польща стала дуже лояльною до українських студентів і деяким з них також надає стипендію. Польща дуже популярна серед українців – з одного боку, у польські ВНЗ дуже легко вступити, особливо у приватний університет, і навчання досить доступне: у приватний університет для навчання польською мовою можна виїхати вчитися за 1000 євро на рік. На проживання піде близько 300–400 євро на місяць.

У державних університетах вартість навчання польською мовою становить від 2200 євро, англійською – від 3000 євро й вище. У приватному університеті вартість навчання англійською мовою становитиме 2500 євро й вище.

Польща зробила освіту однією зі статей доходу, і в цьому є деяка проблема, оскільки з'явилось багато приватних університетів, ліцензованих та акредитованих, але якість навчання в них залишає бажати кращого. Якщо подивитись на загальний рівень освіти, то в державному ВНЗ він значно вище: туди важче вступити, а дипломи котируються вище. Є дуже хороші приватні університети, наприклад університет Козьмінського – це бізнес-школа, яка постійно присутня в європейських і світових рейтингах, але в основному якісне навчання пропонують саме державні університети.

Тому, щоб освіта за кордоном стала реальністю, молодим українцям треба зрозуміти, що навіть у країнах з недешевою освітою, яка на перший погляд здається недоступною, при хорошому знанні мови, високих оцінках в університеті є шанси отримати стипендію. Крім того, є можливість поїхати в ті країни, де навчання державною мовою безкоштовне, або у країни з недорогим платним навчанням. А враховуючи можливість працевлаштування або оплачуваного стажування, чималу частину необхідних витрат можна буде покрити прямо у країні навчання. Тому важливо поставити перед собою мету й вивчити мову на рівні, якого вимагають закордонні університети.

Щоби краще дізнатися про реальні можливості освіти за кордоном, не варто зациклюватись на комерційних освітніх виставках, а замість них відвідувати некомерційні заходи, такі як, наприклад, Дні Франції, де представлені академічні програми державних університетів. У Німеччині такими заходами займається Німецька служба академічних обмінів (DAAD), в якій працюють багато представників по різних містах, в яких можна дізнатися про можливості доступного навчання в Німеччині. Якщо вас цікавить освіта в якійсь конкретній країні, завжди можна зайти на сайт посольства й отримати необхідну інформацію. Наприклад, на сайті посольства Сполучених Штатів є розділ грантових програм, де інформація постійно оновлюється. Також кожної осені організація «Education USA» щорічно проводить ярмарки, присвячені освіті у США, в яких часто беруть участь топові американські університети, готові давати стипендію талановитим українським студентам.

Назад