Підтримка ЗНО постійно зростає

19.03.2017 13:12

Результати загальнонаціонального соціологічного опитування з проблем стану освіти, корупції в освіті та ставлення громадян до ЗНО свідчать про те, що упродовж 2013-2016 років підтримка суспільством зовнішнього незалежного оцінювання постійно зростала.

Про це повідомила директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна під час презентації результатів опитування.

За її словами, унікальність цього дослідження полягає в тому, що воно відслідковує динаміку ставлення населення до системи зовнішнього незалежного оцінювання, починаючи з 2008 року. Зокрема, більшість українців задоволена проведенням тестування. У 2016 році таких було 69,1 %, незадоволених – 15,2 %.

Бекешкіна також повідомила, що порівняно з 2015 роком, коли задоволених ЗНО було 56,1 %, цей показник зріс на 13 %, натомість кількість незадоволених зменшилася на 4 %.

«Результати соціологічного опитування також показують, що запровадження зовнішнього незалежного оцінювання забезпечило реалізацію одного з ключових принципів освітньої реформи – створення рівних умов для всіх учасників тестування. З таким твердженням погоджуються 62,6 % опитаних громадян, у 2015 році показник був ще вищим і сягав 63,4 %», - наголошують у Фонді «Демократичні ініціативи».

Окрім того, більшість населення переважно позитивно оцінює вплив зовнішнього незалежного оцінювання на деякі аспекти освітнього процесу та соціального життя загалом. Так, наприклад, абсолютна більшість опитаних висловлює згоду з тим, що ЗНО: ставить усіх у рівні умови, стимулює учнів не сподіватися на чиюсь допомогу, дає змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого вищого навчального закладу, дає змогу вищим навчальним закладам обирати кращих студентів тощо.

У свою чергу, директор УЦОЯО Вадим Карандій високий рівень суспільного сприйняття та довіри до системи зовнішнього незалежного оцінювання пояснює кількома факторами.

По-перше, це дотримання чітких, стандартизованих процедур підготовки та проведення тестування, як фахівцями Українського центру, так і залученим персоналом у пунктах тестування.

По-друге, за словами чиновника, це відкритість системи ЗНО для громадськості: за проведенням оцінювання щороку спостерігає кілька тисяч незалежних спостерігачів, до визначення порогового балу залучено кількасот експертів з усієї країни, а встановлення порогового балу відбувається в режимі онлайн.

«Ми працюємо над посиленням аналітичної спроможності Центру, важливо здійснювати інтерпретацію зібраних даних про результати навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів та випрацювати рекомендації для підвищення якості освіти в країні», – повідомив Карандій.

Назад