Україно-фінський проект реформування системи середньої освіти в Україні.

19.04.2017 19:08

«Ми розуміємо, що вчителі та їхня якісна підготовка – ключовий фактор, який вирішує, успішна буде освітня система чи ні. І під час реформування фінської системи особливий наголос робився саме на підготовці педагогів, тому ми очікуємо, що саме такий формат буде найбільш успішним», – зазначила Гриневич.

Вона також повідомила, що зараз МОН майже закінчило роботу над новим стандартом для початкової школи, згідно з яким готуватимуться навчальні програми та матеріали для 1-4 класів Нової української школи.

«Нам потрібна експертна оцінка цього стандарту, навчальних програм, створених на його базі, та тих основоположних підходів, які ми в них закладаємо. Дуже важливо, щоб стандарт був якісно підготовлений, адже від нього залежить подальша підготовка інших документів», – зауважила міністр.

За словами фінських освітніх експертів Раїси Венелейнен і Кірсі Ліндроос, засадничі ідеї Нової української школи ґрунтуються на тих ідеях реформування, про які зараз говорить увесь світ.

«Ми впевнені, що наша продуктивна співпраця принесе хороші результати не лише для України, а й для Фінляндії. Адже чим більше історій успіху освітніх реформ, тим більше ми маємо можливостей вчитися один у одного. Хочу зазначити, що ми детально вивчили документи, що описують вашу реформу. Мушу сказати, що це дуже амбітний план, але саме це є майбутнє для освіти», – повідомила Раїса Венелейнен.

У Міністерстві освіти зазначають, що для ідентифікації проекту забезпечення реформування системи середньої освіти в Україні фінська сторона обрала двох консультантів - Раїсу Венелейнен і Кірсі Ліндроос. Експерти мають знання в освітній сфері.

Передбачається, що консультанти напрацюють проект документа, за яким здійснюватиметься подальша співпраця. Він має бути заснований на пріоритетах, зазначених у концепції Нової української школи. Основна увага буде зосереджена на реформах базової середньої освіти та професійної підготовки.

Назад