ЗНО в 2018 році. Зміни в екзаменації з іноземних мов

13.08.2017 19:05

 

З 2016 року учнів лякають включенням іноземної мови у перелік предметів, обов'язкових для здачі ЗНО. Ця інновація викликала серйозну тривогу у школярів та їх батьків, неодноразово писали петиції з проханням скасувати таку практику. В результаті колегія Міносвіти вирішила дослідити доцільність ЗНО з іноземних мов шляхом проведення пробного тестування для кількох областей України.

У 2016 році апробація охопила столицю і Київську область, одеські й львівські школи. Всього в ній взяло участь приблизно три тисячі школярів. Нові тести включали в себе завдання, розподілені на два рівня складності: В1 (його проходили учні, які вивчали іноземні мови на рівні стандартної шкільної програми) і В2 (таку экзаменацию складали випускники, які навчалися у профільних класах). Крім того, в квиток входили завдання для перевірки навичок аудіювання.

В результаті Комісія прийняла рішення, що такий підхід себе виправдав – дворівневі тести з іноземних мов були названі доцільним і високонадійним інструментом вимірювання знань. Однак результати апробації поки складно назвати задовільними. Комісія вирішила, що самі тести і частину, присвячену аудіювання, варто доопрацювати, тому в 2017 році учнів чекає повторна апробація даного ЗНО, а от з 2018 року цілком можна очікувати проведення дворівневого тестування.

Іноземна мова в 2018 р. буде четвертим обов'язковим іспитом ЗНО 

На сьогоднішній день в списку обов'язкових дисциплін залишаються математика (яка може бути замінена або історією біологією, якщо цього потребує обрана спеціальність), а також українська мова та література. Третій тест випускники визначають, виходячи з вимог обраного Внз. Швидше за все, до переліку обов'язкових дисциплін з часом додасться іноземна мова, причому вже в новому, дворівневому вигляді. Тому сміливо можна готуватися до проходження одразу 4-х випробувань в 2018 році.

 

Назад